dijous, 21 de gener del 2016

ORGANITZACIÓ POLÍTICA I DADES REGIONALS

La majoria de les regions de l’Europa meridional són repúbliques parlamentàries, com és el cas d’Albània, Bòsnia i Herzegovina, Croàcia, Grècia, Itàlia, Malta, Macedònia, Montenegro, Portugal, San Marino, Sèrbia i Eslovènia. D’altra banda, hi ha excepcions, com Andorra, la forma de govern dels quals és un coprincipat parlamentari. Altres casos excepcionals són els que presenten Gibralatar, Espanya i la Ciutat del Vaticà, on s’hi estableixen monarquies de naturalesa diferent. Les dues primeres són monarquies parlamentàries, mentre que a la Ciutat del Vaticà hi té lloc una monarquia absoluta. En tot cas, tant les repúbliques parlamentàries com les monarquies parlamentàries en tenen ben poques, de diferències, perquè en els dos casos les responsabilitats governamentals recauen en el president del govern, canceller o bé primer ministre.  Aquesta lleu diversitat en les formes polítiques de cada regió es deu a la naturalesa canviant de les polítiques econòmiques presents en el marc de l'Europa meridional, atès que ha afectat directament a les estructures polítiques de la regió.


Malgrat tractar-se del mateix continent, Europa està dividida en una sèrie de regions ben diferenciades entre elles. Seria molt apropiat repetir amb Andreas Kaplan: “Europe can be described as embracing maximum cultural diversity at minimal geographical distances” (2014: 532). Pel que fa a l’extensió del terreny, i prenent com a referència el continent europeu (de color rosat a la gràfica), Europa meridional ocupa el 29,3% del territori (de color granat), és la segona regió més extensa després d’Europa de l’Est (33%). 
El 80% de la superfície d'Europa meridional és muntanyosa, i gran part d'aquesta superfície són àrees deshabitades perquè estan situades a gran altitud. Com podem observar a la imatge següent,  la major part de la superíficie dels països delimitats per la línea blanca (que vindrien a ser els que conformen Europa Meridional) és de color terrossa; és a dir, es troben a una major alçada que els territoris de color verdós. Així doncs, observem com la superfície d'Europa Meridional gaudeix d'un relleu abrute i muntanyós. En canvi, en termes generals, a Europa el que predomina és la plana, i el 66% del territor no supera els 200 metres d'altitud. 

Font: Google Maps

Pel que fa a les dades d’immigració, l‘Europa meridional segueix un patró establert per Baldwin-Edwards i Arango, diferenciat de la resta d’Europa. Seguidament, presentem una comparació de les característiques de la immigració d’Europa meridional amb les d’Europa del Nord, per establir-ne les diferències més substancials:

EUROPA MERIDIONAL
EUROPA DEL NORD
Diverses nacionalitats
Nacionalitats específiques
Diferents nivells d’educació
Nivell baix d’educació
Absorció alta per l’economia informal
Incorporació a l’economia formal
Contractació laboral il·legal per persones privades
Contractació laboral per agències estatals
Arribada, residència o contractació il·legal
Sota legalitat (excepte a França)
Sovint no hi ha drets socials i pocs drets legals
Igualtat amb els nacionals o de base jurídica específica
Font: Baldwin-Edwards, Martin; Arango, Joaquin (1999). Immigrants and the Informal Economy in Southern Europe. London. Frank Cass. Pàgina 2.

Els sectors principals ocupats pels immigrants dins la regió d’Europa meridional són els sectors de la construcció, de l’agricultura, els serveis domèstics i la venda ambulant; mentre que a la resta d’Europa, sobretot al Nord d’Europa i a l’Europa central, el percentatge d’ocupació immigrant en els sectors esmentats és més baix ja que aquestes regions es caracteritzen per una creixent integració dels treballadors immigrants a feines manufacturades regulars.

D’altra banda, en termes d’economia, Europa meridional presenta entre el 19 i 27% d’economia submergida, mentre que al continent europeu es manté al 18,5%.




Bibliografia consultada
Baldwin-Edwards, Martin; Arango, Joaquin (1999). Immigrants and the Informal Economy in Southern Europe. London. Frank Cass.
Kaplan, Andreas (2014). “European Management and European Business Schools: Insights from the History of Business schools” a European Management Journal. Volum 32. Pàgines 529-534. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0263237314000425
Wallen, C. C. (1977). “Climates of Central and Southern Europe” a World Survey of Climatology. Volum 6. Univeristy of Maryland. USA. 

dimarts, 19 de gener del 2016

GRANS REGIONS GEOGRÀFIQUES: EUROPA MERIDIONAL

DEFINICIÓ I SIGNIFICACIÓ. HISTÒRIA I CONTEXT GEOGRÀFIC


19 Gener del 2016
Països Europeus que formen l’Europa Meridional
Podem considerar que geogràficament Europa es divideix en quatre parts: Europa Occidental (també coneguda com a Europa de l’Oest), Europa Septentrional (o Europa del Nord), Europa Meridional (o Europa del Sud) i Europa Oriental (o Europa de l’Est).
Europa Meridional, també coneguda com a Europa regió mediterrània o Europa del sud és la regió meridional del continent Europeu. Està formada pels països de la Península Ibèrica, la península italiana, el sud de França i Grècia. Altres definicions també inclouen els països dels Balcans d’Europa sud-est, ja que geogràficament es troben a la part sud d’Europa, però tenen diferents antecedents històrics, polítics, econòmics i culturals.

 Així doncs, hi ha diversos paràmetres per definir els països que formen el sud d’Europa. Aquests poden ser polítics, econòmics i culturals, però també per les seves característiques naturals, la seva geografia, el clima, flora...

Si emparem paràmetres geogràfics i segons EuroVoc (Tesauro multilingüe de la Unión Europea). Veiem que el Sud d’Europa està format pels països marcats amb groc en el mapa. 




Geogràficament, podem considerar que el sud d’Europa és la meitat sud de la massa continental d’Europa, tot  això els límits no són clars. Els països considerats del Sud d’Europa són:


  • Sud-Est d’Europa, països els quals les seves fronteres es troben dins el sud-est d’Europa:
Andorra
Sud de França
Gibraltar
Mònaco
Portugal
Espanya 


  • Europa Central Sud: Els països que les seves fronteres es troben dins d’Europa central- sud.
Itàlia
San Marí
Ciutat del Vaticà


  • El sud-est d’Europa: Els països que la seva frontera es troba dins del sud-est d’Europa (Península Balcànica):
Albània
Bosnià i Hercegovina
Bulgària
Croàcia
Grècia
Kosovo
Macedònia
Montenegro
Romania
Sèrbia
Eslovènia
I també s’inclou: els països insulars de Xipre, Malta, Sardenya, Sicília, Còrsega, Creta i les illes Balears.                                                                                                                                     
Nosaltres escollirem els països que han sigut classificats en aquesta regió pel grup de països de l'Organització de les Nacions Unides, amb fins estadístics. Així donçs, l'Organització de les Nacions Unides inclou en el Sud d'Europa els següents països: Albània, Andorra, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Gibraltar, Grècia, Ciutat del Vaticà, Itàlia, Malta, Montenegro, Portugal, San Marino, Sèrbia, Eslovènia, Espanya i la República Iugoslava de Macedònia. A més, cal dir que tot i complir amb els criteris geogràfics per formar-ne part, França queda exclosa d'aquesta classificació. Creiem que la raó que ho explica és perquè la zona econòmica, administrativa i política dels país es troba a la part Atlàntica.

Història i context geogràfic

En primer lloc, pel que fa la història d’aquesta regió es divideix en diversos períodes dels quals hem destacat, de manera general, els punts que hem considerat més importants. 
Durant el període de l’antiguitat clàssica hi té lloc l’auge de les ciutats estat de l’antiga Grècia. La influència grega arriba al seu màxim esplendor sota l’imperi expansiu d’Alexandre Magne, a partir de la seva difusió a partir d’Àsia.
L’Imperi Romà va arribar a dominar tota la conca del mediterrani. Aquest va promoure el comerç, la tolerància i la cultura grega. A prop de l’any 300 dC l’Imperi Romà es va dividir en l’Imperi Roma d’Occident amb el centre a Roma i l’imperi Romà d’Occident amb el centre a Constantinoble. A causa dels atacs dels pobles germànics del nord d’Europa cau l’Imperi Romà d’Occident l’any 476, any que marca el final de l’època clàssica i el començament de l’Edat Mitjana.
Durant l’Edat Mitjana, l’Imperi Romà d’Orient sobreviu, aquest rep la denominació d’Imperi Bizantí pels historiadors moderns. Pel que fa Europa occidental, els pobles germànics van ocupar posicions de poder en els punts de l’Antic Imperi Romà d’occident i els regnes i imperis propis establers.
Durant un període de gairebé dos-cents anys hi tenen lloc les Croades, campanyes militar impulsades pel papa amb l’objectiu de restablir el control del cristianisme sobre la Terra Santa. Les quals van portar al final de l’Imperi Bizantí (tot i que més tard es restableix mai recuperaria la seva glòria). Aquest període destaca per les rutes comercials que s’estableixen, com per exemple la Ruta de la Seda i l’obertura que proporcionaria a les repúbliques mercantils de Gènova i Venècia per poder-se convertir en grans potències econòmiques.
La Baixa Edat Mitjana va ser un període d’agitació i lluita a la major part de països d’Europa a causa d’epidèmies, fams, lluites dinàstiques i guerres de conquista. A més, en els Balcans, l’Imperi otomà envaeix les antigues terres bizantines, fet que suposa la caiguda de Constantinoble l’any 1453.
A partir del segle XIV apareix a Florència un renaixement del coneixement, que més tard es difondrà per Europa gràcies a la impremta. Aquest va desafiar les doctrines tradicionals de ciència i teologia, a partir de textos àrabs i el redescobriment del grec clàssic i el coneixement romà.
Cal destacar que a causa de la Reconquesta de Portugal i d’ Espanya hi va tenir lloc un seguit d’exploracions oceàniques a partir de les quals es van establir vincles directes amb el continent Africà, Amèrica i Àsia. En aquest període també hi tenen lloc les guerres religioses a Europa, les quals arriben a la seva fi l’any 1648 amb la Pau de Westfalia.
L’expansió europea d’ultramar va portar al sorgiment dels imperis colonials. Els quals proporcionaven l’entrada de recursos del Nou món i la revolució industrial a Gran Bretanya, que va permetre el desenvolupament d’una nova economia basada en la manufactura.
El període que té lloc entre els anys 1815 i 1871 es caracteritza per un gran nombre de revolucions i guerres d’independència.
Durant el segle XX hi té lloc l'inici de la Primera Guerra Mundial l'any 1914 per l'auge del nacionalisme enel sud-est d'Europa. Els aliats van véncer les potències centrals l'any 1918. Durant les Conferències de Pau de París, les quatre grans potències van imposar els seus termes en una serie de tractats, cal destacar el Tractat de Versalles. L'any 1933 Adolf Hitler, i am ell el règim nazi, arriba al poder i juntament amb la Itàlia de Mussolini tracta d'apoderar-se del control del continentcausant la Segona Guerra Mundial. De la qual en surt victoriós els països aliats i Europa queda dividida. Els països d'Europa del sud-est van ser dominats per la Unió Soviètica i es converteixen en els estats comunistes. Els principals països d'Europa del sud que no eren comunistes es van unir a l'aliança militar liderada pels Estats Units (OTAN) i van formar la Comunitat Econòmica Europea.
Els països de l’esfera d’influència soviètica es van unir a l’aliança militar, denominada Pacte de Varsòvia i al bloc econòmic denominat COMECON. Posteriorment es va formar la Unió Europea, la qual participa de les regles de mercat, la competència, normes jurídiques i ecologia. El sistema econòmic i polític soviètic va caure, provocant el fi del comunisme en els països satèl·lit l’any 1989 i la dissolució de la Unió Soviètica l’any 1991. Com a conseqüència, la integració d’Europa augmenta i la Unió Europea s’amplifica per incloure a països excomunistes. Romania i Bulgària van ser integrats l’any 2007 i Croàcia el 2013.
En segon lloc, cal destacar que l’expansió del cristianisme pel Sud d’Europa durant l’Imperi Romà i també pel fet que va ser adoptada com a religió oficial de l’Imperi Romà en el 380 dC expliquen que la religió cristiana sigui la predominant al Sud d’Europa. Tot i això, i a causa de la ruptura de l’església cristiana: a la meitat occidental amb el centre a Roma i la meitat oriental amb el centre a Constantinoble, hi predominen diferents branques del Cristianisme a les diferents parts d’Europa. Cal destacar també que els països de la part oriental del Sud d’Europa com Bòsnia i Albània hi tenen lloc un ampli nombre de seguidors de l’Islam.
Pel que fa als idiomes, les llengües més parlades són les llengües romàniques i les més comunes són: l’italià, l’espanyol, el romanès, el portuguès, el català i el gallec. També cal destacar les llengües gregues i les seves variants a la zona de Grècia i Xipre i les llengües eslaves meridionals, les quals són parlades per milions de persones al sud d’Europa. L’anglès només té presencia al sud d’Europa a Gibraltar, juntament amb l’espanyol i a Malta, com a llengua secundària. A més, hi ha altres agrupacions d’idiomes, per exemple l’albanès es parla a Albània, Kosovo, Macedònia i parts de Grècia. El maltès és la llengua oficial de Malta i una llengua semítica i l’euskera que té lloc al País basc.

Per últim, el context geogràfic que ens agradaria destacar de la regió del Sud d’Europa és el clima, conegut amb el terme de clima mediterrani. Aquest clima cobreix bona part de Portugal, Espanya, el sud-est de França, Itàlia, Croàcia, Albània, Montenegro, Grècia i les illes que hi ha en el Mar Mediterrani. Aquestes zones presenten una vegetació i uns paisatges similars. A més, tot i que hi ha diferencies dins d’un mateix país, el clima mediterrani es sol caracteritzar per temperatures temperades, hiverns suaus i plujosos i estius secs i calorosos i amb tardors i primaveres variables, tant en temperatura com en precipitacions.